Moderan dizajn vraća se prirodi – Gorenje Keramika

Drvomont.Novosti.Moderan dizajn vraća se prirodi – Gorenje Keramika
10jun

Prirodni materijali, poput drveta ili kamena, često su osjetljivi i zahtjevni za čišćenje i održavanje, pa ih sve više zamjenjuje keramika, koja je i sama potpuno prirodan materijal, zato što je pretežno izrađena od zemlje.

Odabirom keramike za opremanje interijera čuvamo vrijedne prirodne resurse, jer za dobivanje keramike nije potrebno sjeći šume. Tehnološki razvoj u keramičkoj industriji omogućio je, da pločice detaljno oponašaju prirodne materijale i po uzorku, boji, strukturi i formatu. Digitalnim tiskom visoke rezolucije na pločice prenosi i najmanje detalje, ali prirodno okretnost položene površine postižemo sa velikim brojem različitih grafičkih lica.

Tragom poznate njemačke škole

Različiti stilovi suvremenog dizajna enterijera proizlaze iz modernog dizajna 20. vijeka, čije je temelje 20-ih godina 20. stoljeća postavila poznata škola Bauhaus iz Njemačke i pokrenula globalni modernistički pokret.

Moto Bauhausa bio je: “Umjetnost i tehnologija – novo jedinstvo”, i tako otvarao vrata modernom dizajnu, koji kombinira principe umjetnosti i estetike s razvojem i napretkom znanosti i industrije.

Forma prati funkciju: jednostavne linije i kvalitetni materiali

Bauhaus je filozofiju modernog dizajna izrazio u ideji “forma slijedi funkciju”, što je prije svega značilo funkcionalni dizajn s jednostavnim, čistim oblicima i kvalitetnim materijalima, te metodično odstranjivanje svega nepotrebnog. Bauhaus je bila najutječajnija škola avangardne umjetnosti, dizajna i arhitekture 20. stoljeća, koja je i danas relevantna.

Izrazi „moderan“ i „savremen“ u svijetu dizajna stoga nisu sinonimi. Pojam “moderan” odnosi se konkretno na dizajn 20. vijeka, koji je zasnovan na Bauhausovim principima, a pojam “savremeni” obuhvaća širi spektar stilova, koji se pojavljuju u modernom doba, odnosno danas. Ono što povezuje oba izraza je, da se moderni stilovi uglavnom temelje na modernim stilovima ili su iz njih izvedeni. Moderan dizajn predstavljen je mnogim trendovima, koji se svake godine pojavljuju kao nešto novo, drugačije.

Trend: faza u razvoju stila

Šta je trend i u kojem je odnosu trend prema stilu? Trend je širok pojam, koji nema preciznu definiciju i pojedinac ga može subjektivno protumačiti, ali u osnovi ide za ideju, da želimo nešto drugačije od onoga, što imamo sada, ali ne previše različitoga. U stvari ide za neko promjeno stila. Trend se može shvatiti kao faza u razvoju dizajna, koja je ciklična – uvijek dolazi iz prošlosti i traži rješenja za budućnost. Trend je stoga živi organizam i izražava događaje u umjetnosti, nauci, tehnologiji i društvu uopšte.

Materijal za cijeli život

Keramičke pločice su izuzetno tvrd i izdržljiv materijal. Uz dobro pripremljenu podlogu i ugradnju, oni će nam cijeli život služiti kao podna ili zidna obloga. Stoga ima smisao odabrati takve pločice, koje će biti donekle stilski neutralne i koje će funkcionirat kao okvir prostora za opremu i dodatke u razniličitim modernim trendovima.

Koje su boje keramičkih pločica bezvremenske?

To su uglavnom pločice u neutralnim toplim ili hladnim tonovima s bezvremenskim prirodnim uzorcima drveta ili kamena, kao i cement ili teraco, koji su postali moderna klasika.

Tamo gdje prostori komuniciraju jedni s drugima

Međusobno povezovanje prostora u aranžmanu, koji se naziva i otvorenim tlocrtom, odlika je modernog dizajna, koja ostaje konstantna sve do danas i dodatno se proširuje međusobnom vezom unutarnjih i vanjskih prostora. Keramičke pločice otporne na mraz ili porculanska keramika si idealno rješenje za takve projekte jer omogućavaju ujednačenost podne površine, koja se nastavlja i vani.

Novo doba obilježili su novi materiali

Nakon drugog svjetskog rata započela je nova era u razvoju modernog dizajna, kojeg  su, između ostalog obilježili novi materijali i tehnologije, optimizam i vjera u napredak te veća globalna veza, koja je bila omogućena sa strane avionskih međunarodnih leta.

U pedesetih godina prošlog vijeka (mid century modern style) formiran je bio tipičan stil, koji je funkcionalnosti i jednostavnim oblicima dodao elemente intenzivnih boja i uzoraka. U skandinavskim zemljama je moderni dizajn dobio novi izraz u specifično skandinavskom stilu, za kojeg se karakterizira kombinacija tradicionalne ljepote prirodnih materijala s naprednom tehnologijom.

Japanski dizajneri pronašli su svoj novi stil u ravnoteži između tradicionalne azijske i međunarodne moderne estetike zadržavajući svoje specifično azijske senzibilitete. Moderni stil sredinom 20. stoljeća doživio je povratak početkom 21. stoljeća kao jedan od dominantnih retro trendova, a trenutno su najmoderniji skandinavski stil i njegovo spajanje s japanskim dizajnom, koji je oblikovan u novi Japanski stil. U šezdesetima i sedamdesetima godinama društveni pokreti odražavali su se u živahnim i fleksibilnim trendovima, kao što su npr. psihodelika i pop-arta, a s druge strane, minimalizam je stekao trajno mjesto u svijetu dizajna interijera, kojeg ima i danas. Čisti minimalizam je do krajnosti izveo principe modernog dizajna i uklonio iz prostora takođe raznolikost tekstura i boja. Minimalistički ambijenti su monokromatski, ravnih oblika i glatkih, čistih površina, potpuno bez ukrasa.

Jedan od najpopularnijih dizajna modernih stilova enterijera

SKANDINAVSKI STIL jedan je od najpopularnijih modernih stila unutrašnjeg dizajna. Nosi osnovne karakteristike modernog dizajna: čiste i ravne linije, funkcionalan namještaj (Ikea) i neutralnu paletu boja, koje nadograđuje tipičnom nordijskom atmosferom harmonije i udobnosti. Suština ovog stila sažeta je u izrazu „hygge“, što znači osjećaj ugode i zadovoljstva, kojeg nađemo u malim stvarima i predstavlja važnu karakteristiku skandinavske kulture.

Radi se o jednostavnosti bivanja, zahvalnosti i povezanosti, a najviše o fokusu na ovdje i sada. Skandinavski dizajn teži balansu između funkcionalnosti, modernosti i udobnosti. Veliki prozori s bijelim okvirima i glatkim bijelim zidovima zadržavaju što više svjetlosti, što je vrlo vrijedno u skandinavskim zemljama tokom dugih zimskih mjeseci. Paleta boja je pretežno bijela, uz dodatak svijetlih neutralnih tonova. Detalji u crnim ili tamnijim neutralnim tonovima definiraju naglaske u prostoru. Važni su prirodni materijali, posebno drveni podovi u blago izblijedjelom tonu, koji nevtralnom ambijentu dodaju toplinu, a koriste se i kamen, cement i keramika. Osjećaj udobnosti i domačnosti pružaju prirodne teksture, npr. konoplja, juta, vuna …

Pleteni tepisi, mekani pokrivači od kašmira, pahuljasti jastuci su idealan pribor. Jednostavnost i praktičnost osnovne su smjernice za opremanje u skandinavskom stilu. S dodacima i ukrasima ne pretjerujemo, ono što odaberemo neka je autentično i visokokvalitetno napravljeno (npr. umjetnički predmeti, ručno izrađena keramika, lonci).

Porculanske pločice Gorenje Keramika izvrstan su izbor za dizajniranje ambijenata u skandinavskom stilu. Možete birati između različitih vrsta prirodnog drveta u formatu pravih drvenih ploča: 22,5×90, 30×60 ili 15×60 centimetara. Pločice imitiraju drvo u svim pogledima, od grafike visoke rezolucije do boje i specifične teksture. Dobijate najbolje iz oba svijeta: jedinstveni prirodni izgled drveta i visoku trajnost i lako održavanje keramike.

Dom: prostor, na kojem tijelo, um i priroda postaju jedno

JAPANSKI STIL dolazi kao najnoviji trend, koji kombinira moderni skandinavski stil sa bezvremenskom elegancijom japanske estetike. Iako dolazita skandinavski i japanski stil iz potpuno različitih dijelova svijeta, ih povezuju slični principi. Oboje se usredotočuju na jednostavnost i minimalistički dizajn, u isto vrijeme teže maksimalnom osjećaju opuštenosti i harmonije, kako bi dom učinili prostorom, u kojem tijelo, um i priroda postaju jedno. Japanski stil obogaćuje neutralnu skandinavsku unutrašnjost toplijim i jačim tonovima, tipičnima za japansku paletu boja. Bijele, sive i blijede nijanse nordijskog drveta dopunijo jače smeđe, oker, zelene ili plave boje. Dok se raznolike teksture u skandinavskom ambijentu pojavljuju samo na dodacima, u japanskom se stilu slave grubo ožbukani zidovi, bogate zidne ili podne obloge od starog ili obrađenog drveta i patiniranih površina (efekti starenja, hrđanja, oksidacije …).

Ovo je izraz japanske filozofije “wabi-sabi”, koja prihvata prolaznost i nesavršenost kao divan izraz prirodne ljepote, a ne kao manu. I skandinavski i takođe japanski stil fokusirani su na održivi razvoj i ekološki orijentirani dizajn, koji bira prirodne materijale, poput keramike, drveta, vune, svile … Dekoracija u japanskim ambijentima svedena je na minimum, moderni komadi namještaja isprepletuju se elementima tradicionalne orijentalske kulture sa karakterističnim obrascima, koji izražavaju snažnu vezu s prirodom.

Ako vas zauzima japandi stil i želite ga uklopiti u svoje okruženje, najbolje je započeti s najintimnijim prostorom: kupaonicom. Među kolekcijama pločica Gorenje Keramika pronaći ćete mnogo uzoraka, inspirisanih u skandinavskim ili japanskim stilom, sa čistim minimalističkim ili nesavršenim prirodnim dizajnom, koje možete kombinirati i stvoriti jedinstvenu japandi atmosferu.

Topli minimalizam: udobna jednostavnost i izuzetna funkcionalnost

TOPLI MINIMALIZAM je najnoviji trend u minimalističkom dizajnu. Minimalizam ne znači samo imati manje stvari, već prije svega dati što više vremena i prostora onome, što volimo i onome, što želimo raditi. Kod dizajniranja nije bitno samo ispunjavanje prostora, već je stvar u tome, da otkrijemo, da li svaki element, kojeg stavimo u prostor, stvarno je usklađen s nama i prostorom.

CANYON

U srcu toplog minimalizma je udobnost, definiruje ga udobna jednostavnost i izuzetna funkcionalnost. Ovaj stil skladno kombinira prirodne elemente, a svejedno zadržava naglaske, koji dodaju dubinu i vizualni interes. Najvažnija je jasno definirana paleta boja, koja je zasnovana na toplim prirodnim bojama i mekim tonalnim prijelazima. Prostor oživljavamo sa strukturama, poput platna, pamuka, vune …

MARBLE

Zemljani uzorci i boje pružaju topao, organski izgled, dok akcenti od prirodnog drveta djeluju opuštajuće i okrepljujuće. Prostoru dajemo osobnost ulaganjem u stvari, koje će trajati i stvarjati uspomene, kao na primjer pažljivo odabrane kolekcije predmeta iz putovanj. Minimalistički ambijenti daju prednost kvalitetu nad količinom. Tipičan namještaj izrađen je od laganog, izblijedjelog, što manje obrađenog drveta, jednostavnih oblika i višenamjensko. Svjetlost je važan element ovog stila, kojeg karakteriziraju trenuci uz svjetlost svijeća i jednostavne lampe, koje stvaraju topli, domaći osjećaj.

Za kupaonicu u stilu toplog minimalizma odaberite pločice u toplim tonovima i kombinirajte ih s teksturiranim 3D pločicama u istom tonu. Pahuljasti bade mantil i peškiri će dodati mekoću, a odabrano ogledalo ili umivaonik dodat će karakter i dubinu. Dodajte svijeće i pozovite prirodu u prostor sa biljkama ili keramičkim vazama organskih oblika. Vaš cilj bi trebao biti udobnost i energija.

Boje godine: bezvremenska siva i sjajno žuta

Svake godine Pantone Institut za boje odabire simboličnu boju u narednih 365 dana, čime značajno utiče na svijet dizajna, mode i trendova boja uopšte.

Boja 2021. godine je kombinacija dvije neovisne boje, koja simbolizira dopunjavanje i podržavanje različitih elemenata. Kombinacija bezvremenske sive i sjajne žute izražava poruku pozitivnosti, koja stoji na čvrstim temeljima. Praktična i optimistična kombinacija izražava otpornost i nadu, da će 2021. godina biti normalnija i lakša od 2020. godine, koja je bila prožeta globalnom pandemijom.

OSVJETLJAVO ŽUTA je jarke i vesele žute boje, puna živosti i prožeta sunčevom energijom, a ULTIMATE SIVA simbol je čvrstih elemenata, koji su vječni i pružaju čvrste temelje. Boja šljunka na obali i prirodnih elemenata, čiji istrošeni izgled naglašava sposobnost izdržavati suđenje vremena.

Optimistična kombinacija boja 2021. godine se lako prenosi u vaše kupatilo sa odabirom jedne od mnogih kolekcija pločica Gorenje Keramika u neutralnom sivom tonu, a zatim dodavanjem naglasaka u žutoj boji kao na primjer peškira, različitih ukrasnih elemenata ili čak namještaja.

Kupatilo u vašoj omiljenoj boji

Pokazalo se, da boje utječu na našu dobrobit i produktivnost. Zamislite, da svoj dan započinjete u kupaonici, koja je uređena u vašoj omiljenoj boji i koja vam daje val energije, sa kojom čete osvojiti dan! U modernim trendovima dizajna kupaonica se neprestano pojavljuju takođe intenzivnije boje – to se događa na namještaju, kao i na zidnim i podnim oblogama. Zamišljenom upotrebom boja, kupaonica može postati elegantan i okrepljujući prostor, kojem će se diviti čak i najveći kritičari boja. U najnovijim dizajnom uglavnom se pojavljuju maslinove ili kaduljno zelene, plave, žute i ružičaste boje.

Pomoć pri kupovini keramike

Gorenje Keramika je vodeća kompanija na domaćem tržištu i jedan od najprepoznatljivijih dobavljača keramičkih pločica na tržištima u regiji Centralne i Istočne Evrope.

Pozovite nas
Pišite nam
Uprava

Radanovići b.b. Kotor, Crna Gora

© 2021 Copyright Drvomont doo | Politika privatnosti
Scroll to top